seizoen 2015-2016
Of Wittgenstein

De problemen zijn voorgoed opgelost, dacht Ludwig Wittgenstein aan het eind van WO I. In de modder van een loopgraaf schreef hij in zijn opschrijfboekje zijn Logisch-filosofisch traktaat. Hiermee dacht hij oprecht alle dubbelzinnigheid uit de taal te kunnen bannen. “Wat gezegd kan worden, kan duidelijk worden gezegd; en van dat waarover niet kan worden gesproken, moet men zwijgen.”

Zoiets moet je Lucas Vandervost geen twee keer zeggen. Hij is er de man naar om het toch te proberen. Het onspeelbare spelen, het onzegbare zeggen. Met ezelsoren op zijn kop zet acteur Vandervost in zijn eentje de zeven stellingen van Wittgenstein naar zijn spelershand, totdat ook die tekst poëzie wordt. Het dwangmatige ritme van Wittgensteins traktaat breekt hij open met tekstfragmenten van Joyce, Kafka, Proust, Woolf en Van Ostaijen. Allen schrijvers uit dezelfde tijd, die allen op hun eigen wijze het onzegbare probeerde te verwoorden.

Leve de dubbelzinnigheid. Leve het theater, dat maar een gebaar nodig heeft om van een abstract begrip een wereld van mogelijkheden te maken. Of Wittgenstein kan daarmee beschouwd worden als het artistieke credo van Lucas Vandervost: buiten het rationele begrijpen is er nog een andere ervaring van taal en ‘verhaal’ mogelijk.

*

“Lucas Vandervost schrijft met deze voorstelling geschiedenis. Hij klapt de wetboeken van het theater dicht en wordt een stateloze. Hij kiest voor de vrijheid. Voor een tocht kriskras door het korenveld van de literaire cultuur.  (… ) Of Wittgenstein is een absolute aanrader. Want ook intellectuelen hebben niet alleen het recht maar tevens de plicht op bijscholing.”  - Guido Lauwaert op KnackBlog

“En aan het eind komt alles fraai samen: tekst, muziek, man-met-hoed in een papaverveld. En dan is er een lange, mooie stilte, alsof de theatermaker er opnieuw bij wilde stilstaan: dat waarover men niet kan spreken, daarover dient men te zwijgen.” Karin Veraart, De Volkrant.

  APRIL 2016
wo 20 Brussel Antwerpen deSingel - witte zaal 20.00u
  MEI 2016
di 3 Brussel Kaaitheater - Kaaistudio's 20.30u +32 2 201 59 59
wo 4 Brussel Kaaitheater - Kaaistudio's 20.30u +32 2 201 59 59

MEDEWERKERS

TEKST Ludwig Wittgenstein, T.S. Eliot, James Joyce, Franz Kafka, Paul van Ostaijen, Fernando Pessoa, Marcel Proust, Virginia Woolf
VAN EN MET Lucas Vandervost
DRAMATURGIE Claire Swyzen
KOSTUUM Sabina Kumeling

RECENSIES

knackblog
23 maart 2009   Guido Lauwaert in Knackblog

Etcetera
16 december 2009   Nienke Scholts in Etcetera

De Volkskrant
15 januari 2010   Karin Veraart in De Volkskrant

Theatercentraal
20 januari 2010   Marjolein Wegman in Theatercentraal

De Morgen
22 oktober 2010   Griet Op de Beeck in De Morgen

VOORAANKONDIGINGEN

Filosofie Magazine
21 december 2009   Carli Coenen in Filosofie Magazine

Knack
13 oktober 2010   Liv Laveyne in Knack

FOTO'S

Klik op een beeld om de foto uit te vergroten
foto's © Willy Wtterwulghe