seizoen 2016-2017vorige seizoenen
Heimat 2

Vlak voor de zomer kwam het goede nieuws: de komende vijf jaar mogen Freek Vielen, Rebekka de Wit en Suzanne Grotenhuis aan De Nwe Tijd werken. Dit doen ze met talig, actueel, poëtisch en grappig theater en met unieke en eenmalige avonden in het eigen huis aan de Sint-Paulusstraat. Ondertussen wordt er ook gewerkt aan de nieuwe website. Tot die tijd kunt u hier terecht voor alle informatie.

Dezelfde Zee
Heimat 2

Een man verliest zijn vrouw.
Een zoon zijn moeder.
Een meisje haar vriend.
Een buurvrouw haar hoop.

Amos Oz is een van de grootste hedendaagse schrijvers en wordt al jaren genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs. De Tijd gaat voor het Zeeland Nazomerfestival aan de slag met Dezelfde Zee. Een roman over de grote en simpele dingen in het leven, die soms meer geschreven lijkt als een betoverend gedicht of een polyfoon muziekstuk maar uiteindelijk een beeldend kunstwerk blijkt. Tegen de achtergrond van de eeuwige elementen laat Amos Oz zijn personages zoeken naar een nieuw perspectief in het leven. De acteurs van de Tijd zoeken voor u deze zomer hun juiste perspectief met dezelfde zee als achtergrond op een prachtlocatie in Zeeland.

augustus-september 2016

> meer...
On Ice
On Ice

'De vriendelijke meneer van het woestijn informatie centrum zei dat ik drie dingen niet mocht vergeten:
1) Niet te weinig water meenemen.
2) Niet per ongeluk op een slang gaan staan.
3) Niet verdwalen.

Vooral die laatste was belangrijk. Ik mocht de weg niet kwijtraken, want dan zou niemand maar dan ook niemand mij ooit nog vinden. Ik beloofde het. Ik beloofde dat ik de weg niet zou kwijtraken. En toen vertrok ik.'


In 2012 verraste actrice Suzanne Grotenhuis met het originele en hartverwarmende Zwarte Woud Forever. De voorstelling werd geselecteerd voor Het Theaterfestival 2013 en won de Roel Verniersprijs. Met het prijzengeld kocht Suzanne een kunstijsbaan, die het decor vormt van haar nieuwe voorstelling, ON ICE.

ON ICE is een reis naar de toekomst en een reconstructie van het verleden. Over de aarde gezien vanaf de maan, over kunstschaatsen in de zomer, over de 18.735 spulletjes die een mens bezit, inclusief paperclips en herinneringen, en over wandelen door de woestijn. Kortom, over hoe je alles zou opofferen om grip te kunnen krijgen op het hier en nu.
september 2016

> meer...
We Take It From Here
On Ice

Oog om oog of de andere kaak. Vergeven of vergelden. Al sinds mensenheugenis is het één van de hoofdvragen in elke religie en in elk rechtssysteem.
Op 17 juni 2015 stapt er een blanke jongen met een geweer een kerk binnen in het Amerikaanse plaatsje Charleston. Hij schiet negen donkere kerkgangers dood. De zondag daarop wordt er in diezelfde kerk een dienst opgedragen aan die schutter. Wat ze vragen aan hun Heer? Vergeving. Vergeving voor de dader.

Rebekka de Wit was net dit artikel in de krant aan het lezen toen het spraakmakende en jonge Nederlands theatercollectief Tijdelijke Samenscholing bij haar kwam met de vraag om samen te werken. Zelfbeschuldiging van Peter Handke stelden ze voor, maar Rebekka kwam in opstand. Het beschuldigen en vergelden gaat ons zo gemakkelijk af dat ze snakt naar vergeving. Maar is dat het juiste antwoord? En hoe doe je dat? We Take It From Here wordt een muziektheatervoorstelling waarin Tijdelijke Samenscholing en Rebekka de Wit hun krachten bundelen.
februari - maart - april 2017

> meer...
Heimat 2
Heimat 2

In september 2015 reist de Heimat-ploeg via Denemarken en IJsland naar het noorden van Groenland, om daar op een smeltende ijsvlakte een nieuw gecomponeerd requiem te spelen. Onderweg interviewen zij verschillende experts die elk op hun eigen manier de afgelopen decennia hebben meegewerkt aan het maken van de wereld tot wat hij nu is. Aan allen stellen zij dezelfde vraag: Waarvan nemen we afscheid? Wat raken we kwijt? Aan wie of wat moeten wij ons requiem opdragen?
Met Heimat 2 wordt Heimat een reeks. Een reeks waarin de Heimat-ploeg op zoek gaat naar hun persoonlijke, biologische, ideologische en historische wortels. Om de wereld van vandaag te begrijpen en om grip te krijgen op de wereld van morgen.
januari 2017

> meer...
Niets
Heimat 2

Een jongen besluit dat het leven geen zin heeft en dat alles op aarde waardeloos is. Zijn klasgenoten merken dat ze geen antwoord hebben op zijn nihilisme, totdat een meisje haar mooiste schoenen achterlaat in een verlaten loods. ‘Deze schoenen hebben waarde’ zegt ze ‘en nu moet jij ook iets van waarde hier achterlaten, dan maken we een berg van Betekenis’. De klasgenoten dagen elkaar uit om elkaar te overtreffen met hun offers. Dit loopt gruwelijk uit de hand. En als die berg dan ook nog eens wordt ontdekt door het dorp…
april - mei 2017

> meer...
vorige seizoenen