seizoen 2015-2016vorige seizoenen

Seizoen 2015-2016 is het eerste seizoen dat deTijd onder de artistieke leiding staat van Freek Vielen, Rebekka de Wit en Suzanne Grotenhuis. Het is ook het laatste seizoen dat deTijd de naam deTijd zal dragen. Gedurende dit seizoen wordt deTijd zorgvuldig omgebouwd tot De Nwe Tijd. Ondertussen presenteren we met trots drie nieuwe producties, vier hernemingen en drie toonmomenten.

nwe producties
On Ice
On Ice

'De vriendelijke meneer van het woestijn informatie centrum zei dat ik drie dingen niet mocht vergeten:
1) Niet te weinig water meenemen.
2) Niet per ongeluk op een slang gaan staan.
3) Niet verdwalen.

Vooral die laatste was belangrijk. Ik mocht de weg niet kwijtraken, want dan zou niemand maar dan ook niemand mij ooit nog vinden. Ik beloofde het. Ik beloofde dat ik de weg niet zou kwijtraken. En toen vertrok ik.'


In 2012 verraste actrice Suzanne Grotenhuis met het originele en hartverwarmende Zwarte Woud Forever. De voorstelling werd geselecteerd voor Het Theaterfestival 2013 en won de Roel Verniersprijs. Met het prijzengeld kocht Suzanne een kunstijsbaan, die het decor vormt van haar nieuwe voorstelling, ON ICE.

ON ICE is een reis naar de toekomst en een reconstructie van het verleden. Over de aarde gezien vanaf de maan, over kunstschaatsen in de zomer, over de 18.735 spulletjes die een mens bezit, inclusief paperclips en herinneringen, en over wandelen door de woestijn. Kortom, over hoe je alles zou opofferen om grip te kunnen krijgen op het hier en nu.
juni 2016

> meer...
Dezelfde Zee
Heimat 2

Een man verliest zijn vrouw.
Een zoon zijn moeder.
Een meisje haar vriend.
Een buurvrouw haar hoop.

Amos Oz is een van de grootste hedendaagse schrijvers en wordt al jaren genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs. De Tijd gaat voor het Zeeland Nazomerfestival aan de slag met Dezelfde Zee. Een roman over de grote en simpele dingen in het leven, die soms meer geschreven lijkt als een betoverend gedicht of een polyfoon muziekstuk maar uiteindelijk een beeldend kunstwerk blijkt. Tegen de achtergrond van de eeuwige elementen laat Amos Oz zijn personages zoeken naar een nieuw perspectief in het leven. De acteurs van de Tijd zoeken voor u deze zomer hun juiste perspectief met dezelfde zee als achtergrond op een prachtlocatie in Zeeland.

augustus-september 2016

> meer...
Heimat 2
Heimat 2

In september 2015 reist de Heimat-ploeg via Denemarken en IJsland naar het noorden van Groenland, om daar op een smeltende ijsvlakte een nieuw gecomponeerd requiem te spelen. Onderweg interviewen zij verschillende experts die elk op hun eigen manier de afgelopen decennia hebben meegewerkt aan het maken van de wereld tot wat hij nu is. Aan allen stellen zij dezelfde vraag: Waarvan nemen we afscheid? Wat raken we kwijt? Aan wie of wat moeten wij ons requiem opdragen?
Met Heimat 2 wordt Heimat een reeks. Een reeks waarin de Heimat-ploeg op zoek gaat naar hun persoonlijke, biologische, ideologische en historische wortels. Om de wereld van vandaag te begrijpen en om grip te krijgen op de wereld van morgen.
maart-april 2016

> meer...
Dag van de Nwe Tijd
Dag van de Nwe Tijd

Je hebt programmeurs die deTijd aanvoelen. Lang voordat er sprake was van het doorgeven van het artistiek leiderschap, nodigde CC Dilbeek alle nieuwe makers uit die dit seizoen bij deTijd te zien zullen zijn. Hun plan was al het werk van hen op één marathondag te tonen.
Dan noemen we het de Dag van de Nwe Tijd, zeiden ze.
Dat is goed, zeiden wij.

De laatste reis van Donald Crowhorst van Thomas Janssens, Presentatie van een ongecensureerd moppenboek van Rebekka de Wit, So it goes van Freek Vielen, een voorproefje van Ark on Ice van Suzanne Grotenhuis, muziek van Harald Austbø en tijd voor eten en drinken; het is er allemaal op 31 oktober in CC Dilbeek, op deze lange en feestelijke dag van De Nwe Tijd.
oktober 2015

> meer...
Week van De Nwe Tijd / Entourage²
Week van de Nwe Tijd / Entourage2

Je hebt programmeurs die deTijd aanvoelen. Lang voordat er sprake was van het doorgeven van het artistiek leiderschap, nodigde Cultuurcentrum Hasselt alle nieuwe makers uit die dit seizoen bij deTijd te zien zullen zijn. Hun plan was al hun werk tijdens één week te tonen.

Cultuurcentrum Hasselt presenteert bijzonder theaterproject EntourAge² van 22 tot 26 maart.

De laatste reis van Donald Crowhorst van Thomas Janssens, Heimat 2 van Freek Vielen, Suzanne Grotenhuis, Tim David, Harald Austbo en Rebekka de Wit, So it goes van Freek Vielen
maart 2016

hernemingen
So it goes
So it goes

“Kurt Vonnegut is dood. Zo gaat het.” Met die woorden begint So it goes, de jongste theatermonoloog van Freek Vielen.  Diezelfde Kurt Vonnegut schreef in 1978 zijn beroemde boek Slachthuis 5 over zijn ervaringen als krijgsgevangene in de Tweede Wereldoorlog.
23 jaar lang had hij geprobeerd over die ervaring, en vooral over het verwoestende bombardement op de Duitse stad Dresden, een boek te schrijven. Hij had daarvoor uiteindelijk aliens nodig en Billy Pilgrim, een stumper die kon tijdreizen. So it goes, sprak die stumper berustend.
Zo berustend, dat het Freek Vielen begon te verontrusten.
Samen met The Ambush Party, een improjazzband, presenteert Vielen dit tekstjuweel dat woorden zoekt voor het onzegbare.
oktober-november 2015 / februari-mei 2016

> meer...
De laatste reis van Donald Crowhurst
De laatste reis van Donald Crowhurst

Dit is een waar gebeurd verhaal. Althans tot het tegendeel is bewezen. Donald Crowhorst had een droom. Hij droomde ervan om in zijn eentje de wereld rond te zeilen. Hij deed mee aan de Golden Globe Race en na 240 dagen lag hij vooraan.  In juli 1969 zou hij als eerste en enige overgebleven deelnemer van die race Engeland weer bereiken. Hij kwam niet. Een week later werd zijn boot gevonden, een paar mijl van de start- en finishplaats vandaan. In zijn kajuit een logboek dat suggereert dat hij de wateren rond Engeland nooit verlaten had. Dat hij had rondgedobberd in het zicht van de haven, terwijl hij wekelijks berichten naar het thuisfront verstuurde om ze op de hoogte te houden van zijn reis. Zijn fictieve reis?
Thomas Janssens reconstrueert De laatste reis van Donald Crowhurst.
november 2015 / maart-april 2016

> meer...
Pereira verklaart
Pereira verklaart

Op de dag dat de Antwerpse burgemeester militairen de straten in stuurde om te wachten op wat komen ging, speelde deTijd in de Bourla Pereira verklaart. Een simpel en helder verteld verhaal over een gewone journalist aan de rand van de geschiedenis, op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.
"Dit stuk gaat niet over nu" zegt de journalist Pereira tegen de baas van zijn krant.
We hopen het. Maar Pereira verklaart slaagt erin je daar volop aan te doen twijfelen.
Helder en duister, humoristisch en beklemmend; of hoe een boek uit 1994 over het Lissabon van 1938 pijnlijk actueel kan blijven.
december 2015 / januari 2016

> meer...
Of Wittgenstein
Of Wittgenstein

De inkt van het persbericht waarin stond dat Lucas Vandervost zou stoppen als artistiek leider was nog niet droog of Het Kaaitheater belde. Of Lucas misschien niet toch… wou hij niet nog één keer…
Ja, hij wou. Speciaal voor het Kaaitheater zet hij zijn ezelsoren weer op. In een poëtische montagevoorstelling schetst hij het verhaal van de Weense loopgravensoldaat, die te midden van al het geweld van de Eerste Wereldoorlog in zijn notitieboekje verbazingwekkend vastberaden schrijft: “de wereld is alles wat het geval is” en “over dat wat waarover men niet spreken kan, moet men zwijgen.”
mei 2016

> meer...
TOONMOMENTEN
tijd voor morgen
tijd voor morgen

De maand juni is van de studenten aan het Conservatorium, de school waar Vielen, Grotenhuis en de Wit les hebben gekregen en nu zelf lesgeven. Het eerste, tweede en derde jaar Woordkunst presenteren hun laatste podium toonmoment in ons huis. U kunt daar gratis bij aanwezig zijn.
juni 2016

vorige seizoenen