Berckmans

Bij zijn dood in 2008 omschreef De Morgen hem als “de Vlaamse nazaat van Bukowski” met zijn “verhalen over de afgrond en de teloorgang, genadeloos eerlijk en vol bittere humor en paranoia. Berckmans oeuvre (…) liet geen tussenweg toe: ofwel viel je ervoor als een blok ofwel werd je genadeloos afgestoten”.
Acteur Jurgen Delnaet was al langer gefascineerd door de donkere verhalen vol vrolijke klanken van Jean-Marie Berckmans en maakte in 2008 een M2 voorstelling gebaseerd op de verhalenbundel Ontbijt in het vilbeluik (1997) in de repetitieruimte van De Tijd. Voor de voorstelling Berckmans laat Delnaet zich nu overmeesteren door het héle oeuvre van de Antwerpse ‘chroniqueur van de zelfkant’. Het bestaan genaamd ‘Grauwzone’ doet alles willens nillens en weergaloos rijmen op existentiële stront.
Geïnspireerd door grijsgedraaide lp’s componeerde de ondergewaardeerde auteur met grote precisie zijn verhalen. Berckmans’ fictiewereld is van een talige bodemloosheid en klinkt als bezwerende jazz, rock ‘n roll. Een vuurspuwer met woorden. Of hoe ellende en schoonheid elkaar in zijn taal vinden. "Het enige waarmee ik mij in leven houd, is het schrijven."

Uit de pers
Berckmans ontregelt, brengt aan het lachen, zorgt voor tristesse. - De Morgen

In Berckmans vertolkt Delnaet met luizige baard de barokke woordcapriolen van schrijver en ‘oud-sider' J.M.H. Berckmans. Ontwapenend flirt hij met de romantiek van de marginale artiest. - De Standaard