auster/it don't mean a thing if it ain't got that swing

Was het leven maar zo simpel als een Hollywoodfilm.
In het leven lijken we eerder verzeild in een verhaal van Paul Auster. Nu ja, verhaal...

Om te beginnen: waar zijn we hier? Kijk: de gekende wereld openbaart zich in onrustwekkende details. Elk mysterie dat je ontsluiert, brengt een ander aan het licht.
Door je appartement lopen met de blik van een vreemde, het gevoel niet langer het hoofdpersonage te zijn van je leven. En wat doe jíj hier, vrouw/man uit mijn fantasie, hier ineens aan de ontbijttafel van mijn maandagochtendrealiteit?!
Wie vertelt dit verhaal trouwens, waarin ‘ik’ blijk te figureren? Kan iemand mij zeggen wanneer het eindelijk gaat beginnen?

Auster is een van Amerika's bekendste nog levende fictieschrijvers, maar ook scenarioschrijver en (co)regisseur van films als Smoke, Blue in the Face en The Inner Life of Martin Frost, die in juni in aanwezigheid van Auster himself zijn première heeft in Brussel. Auster passeerde in 2007 de kaap van de zestig en werd recent voor zijn oeuvre gelauwerd met een eredoctoraat van de Université de Liège.

auster/it don't mean a thing if it ain't got that swing is de tweede samenwerking van Jurgen Delnaet en Rosa Vandervost. In Voor het leven (in 2006 door Toneelschuur Haarlem bekroond met de prijs voor de beste Vlaamse voorstelling) lieten ze zich meteen opmerken als een sterk acteursduo.
Twee jaar geleden begonnen ze te selecteren uit het gehele prozawerk van Paul Auster. Jurgen Delnaet vertaalde zelf de fragmenten en in 2008 monteerden ze hun selectie van tekst en beeld tot een theatervoorstelling. Twee acteurs transformeren hopen woorden met hun stem en lijf in een hier-en-nu.

De Tijd zet met auster voor u het leven op een rijtje. En faalt bij elke poging beter.