nRus fototentoonstelling

Reis van Petersburg naar Moskou
Emmanuel Waegemans (tekst) & Wim Coudenys (tekst & foto’s)

Project
In 1790 verscheen in Rusland het boek Reis van Petersburg naar Moskou waarin met scherp werd geschoten op de Russische keizerin Catherina II. Die verbande de criticaster naar Siberië. Het boek was tot in de 20e eeuw taboe en de auteur werd een martelaar. Na 1917 probeerden de bolsjevieken van de schrijver een voorloper van het communisme te maken.
Emmanuel Waegemans en Wim Coudenys hebben deze historische reis overgedaan en gezocht naar sporen van de machtige keizerin en haar ongenadige criticus. Ze reconstrueren een tijd en leggen linken met onze tijd : wat schiet er over van het ‘prachtige’ Rusland van Catherina ‘de Grote’? Hoe is het gesteld met het culturele erfgoed van Rusland? Wat doen de Russen nu met hun eigen verleden en hoe gebruiken en misbruiken ze het? Hoe herschrijven ze hun geschiedenis?
De reis tussen de twee hoofdsteden van Rusland anno 2010 brengt ook het grote contrast tussen de pracht en praal van de in volle glorie herstelde orthodoxe kerk en de armoede van het platteland aan het licht. Dit boek is zowel een prachtig fotoboek als een compacte cultuurgeschiedenis van 300 jaar Rusland, zoals die zich heeft afgespeeld tussen de twee nog altijd belangrijkste steden: Moskou en Petersburg.

Tentoonstelling
De tentoonstelling omvat ca 35 foto’s (uit de bijna 100 in het boek) die het sterkst de huidige ‘sfeer’ in Rusland in beeld brengen.

Witte Zaal 't ARSENAAL van di 1 nov t/m zo 6 nov
opening di 1 nov om 19u
te bezoeken op weekdagen van 10 tot 17u en bij voorstellingen

Wim.coudenys@lessius.eu +32 485 835763
Emmanuel.waegemans@telenet.be +32 3 2378010