Far West-trilogie Filip Vanluchene

Montagnes Russes*

Montagnes Russes * (1995) toont flarden uit het leven van een ongewone familie in een klein en vermoeid dorp. Daar ontrolt zich het verhaal van Marie Rose, Nadia en Noël, twee zusters en één broer : "een onverdeeldheid", in de woorden van Marie Rose.
Rond deze gewone mensen schept Filip Vanluchene een teer en tegelijk beklemmend netwerk van verwantschappen en betrekkingen, die zich afspelen in en om het ouderlijk huis. Een huis met verborgen gebreken dat bedreigd wordt door een klimaat van hebzucht. Zo wordt het 'nest' belaagd door de buitenstaander Doornaert, door transacties in café de Rumba, en bovenal door landmeters en notarissen die willen vastleggen, willen noteren, terwijl er zaken zijn die toegedekt moeten blijven. Men vermoedt een opgezet spel : onteigening. Ook van binnenuit wordt aan de fundamenten getornd. Noël maakt kattensprongen en probeert zich los te maken van de knellende bloedbanden.
Dit alles tegen de achtergrond van de naderende kermis met als topattractie de Montagnes Russes. Meer en meer begint de kermis in ieders gedachten rond te draaien, begint de achtbaan te kronkelen in de hersenpan. En in dat draaien, wentelen, versnellen en vertragen beginnen de herinneringen steeds meer naar elkaar te verwijzen en zich te vervlechten om tenslotte uit te monden in een brede stroom van angst en verlangens.

* série de montées et de descentes rapides sur lesquelles on se laisse glisser dans une sorte de traineau. Larousse 1954.

De tekst van Montagnes Russes* is uitgegeven bij Uitgeverij Bebuquin en is o.a. verkrijgbaar bij De Tijd.