De fantasten tentoonstelling

De tentoonstelling
20 affiches/ 20 jaar samenwerking
De 20 markantste affiches van Stefan Loeckx in 20 jaar De Tijd

Stefan Loeckx (1948) studeerde als grafisch vormgever af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Samen met scenograaf Johan Daenen richtte hij in 1985 het vormgeversbureau Megaluna op. Het bureau genoot gaandeweg een grotere bekendheid en telde naast vele klanten uit de culturele sector ook meer en meer grote opdrachtgevers. Zo ontwierp hij mee de huisstijlen van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, de Koning Boudewijnstichting, het Africamuseum in Tervuren, Brugge 2002,... 
Sinds 2006 werkt hij als freelancer onder de naam Quasi.

Lucas Vandervost vroeg Stefan Loeckx 20 jaar geleden voor het eerst om een affiche te ontwerpen. Ongeveer in die jaren ging De Fantasten in première. Later volgde de huisstijl van het gezelschap. De samenwerking duurt nu al twee decennia en werpt nog steeds zijn vruchten af. Meer dan eens per seizoen slaagt Loeckx erin om ijzersterk werk af te leveren binnen de strenge vormbeperkingen die hij zich in zijn vak oplegt. Zijn werk treft het oog door zijn flagrante eenvoud: een combinatie van kleurvlakken en tot object gemaakte letters.
Verscheidene keren werd een ontwerp van Loeckx voor De Tijd genomineerd voor The Power of Print. Prospekta wil met deze wedstrijd voor culturele affiches samenwerkingen tussen professionele vormgevers en culturele instellingen stimuleren. In 2009 wonnen Stefan Loeckx en Lucas Vandervost de publieksprijs met de affiche voor ‘de vierkante meter/m2’.

De tentoonstelling reist mee met De Fantasten en is in de meeste schouwburgen te zien op dezelfde avond als de voorstelling.

www.quasi.be  (cv Stefan Loeckx)
www.powerofprint.be
www.detijd.be (Affichegalerij)